Ontdek

uw sociaal innovatievermogen en overwin de crisis
0800/88250Schrijf u in
Deelnemende organisaties
T-GroepPolarisation groupBNP ParibasDosschemillsInvertoKrefimaAGXCentrum voor OndernemenCommunicatielabSVKAscentoDe JaegerStaterBoerenbond,ThuishulpSERV Stichting Innovatie & ArbeidAVSInventisAssumaxMy Kingdom For a HorseDe Buck TravelCocom groupSD WorxFlanders SynergySERR Gent Rondom GentAB MauriRyhoveESFEurotuinInnovatiecentrumAttentVeGHOSocrefosAssumaxLuminusBelrom Furniture- FrentlifeGeers Offset Hemkes ConsultancyAdebaVacature Tidi SolutionsAttentiaVOV Lerend netwerkRyhoveVan RoeybaogroupRelax Wellness CentrumSEBECO INNOVATIEFAtlantisBelfiusVokaDezign CrewUgentVokshaardMatexi GroupUniversal CommunicationX-straSoficoPort of GhentDe Zwarte DoosInterpassTeituDBM BelgiumVacatureUnizoCreaxIBBTBW BouchoutBelgacomJob & CoKluwerStad GentREFIBOFlanders DCAuxifinaBerenschot4InstancePartena Ziekenfonds en PartnersINGOdthRace Productions - Ridley BikesAZ Sint-BlasiusISSQ-ListBIVVInduverICFErgoteamOpen bedrijvendagPeers2PeersStadsbestuur LommelVlerick School

Innovatie 3.0

Geplaatst op maandag 25 juni 2012

Innovatie 3.0 – Slimmer managen, organiseren en werken – Henk Volberda & Menno Bosma

Research en development (R&D) en innovatie zakken weg in Nederland. Er zijn zorgen over het kennispeil van organisaties. Toch lopen er heel wat visionaire ondernemers rond en zijn er talloze organisaties die de creativiteit en productvernieuwing juist weten aan te jagen. Hun geheim? Sociale innovatie.

Langzaam maar zeker zakt Nederland weg op de ranglijst van landen die veel investeren in R&D en innovatie. Terwijl er een verborgen schat verborgen is van kwalitatief zeer hooggeschoold personeel. De reden van het wegzakken op de ranglijst is dat we te beperkt naar innovatie kijken. We denken nog te veel dat het van de ‘natlabs’ van Philips of van andere ‘wizzkids’ moet komen. Maar er is meer dan alleen fundamenteel onderzoek (‘innovatie 1.0’) en investeren in menselijk kapitaal (‘innovatie 2.0’). Innovatie 3.0 is wat de schijf van vijf voor voeding is. R&D en menselijk kapitaal staan nog altijd op die schijf, maar voor niet meer dan twee keer twintig procent. De nieuwe componenten zijn: cocreatie, vernieuwend leiderschap, en nieuwe organisatievormen.

Aan de hand van bezoeken aan sociaal innovatieve bedrijven en gesprekken met deskundigen wordt in dit boek uiteengezet hoe sociaal innoveren werkt en wat het oplevert. De conclusie: met simpele ingrepen zijn enorme winsten te boeken.